fredag 8. oktober 2010

En Tragisk Død

Fra et hyggelig møte med en rev, til en tragisk død. Det er nok ikke samme reven, men et urtolig trist syn var det.
Den så veldig ung ut, og lå langs veikanten, mest sannsynlig truffet av en bil...
Trist, veldig trist.

9 kommentarer:

ksolfjeld@mail.com sa...

Dette var triste saker, men gode dokumenterende bilder.

Oona Torgersen sa...

Takk for det! Det er en del av livet, men det er trist når dyrene dør på denne måten, det føles så unødvendig og bortkastet..
Hadde en liten debatt med meg selv om jeg skulle legge disse ut, men syntes det hører med i historien i naturfotografering.
Hvis det er noen som har noe synspunkt på dette så diskuter det gjerne!

Kate-Marita Pettersen sa...

Syns det er greit å dokumentere slikt, selv om det jo er virkelig trist...

Truls Moum sa...

Hei Oona, synes du har et veldig fint bildespåk og at dette var fint formidlet. At det er trist å se et ungt, friskt dyr dø kan jeg skjønne, men at det er tragisk synes jeg var å ta litt kraftig i. Det er nok veldig mange unge rødrever som dør, kanskje en mer pinefull død enn dette, f.eks. av sult. Heldigvis, kan man for så vidt si, ellers ville verden vært full av rødrever. Dette individet kan ha hatt et fantastisk, om enn kort liv, og en kort og momentan død, og da er det kanskje ikke så ille, sammenlignet med mange andre av arten -?

Ola - aamnes.no sa...

Tja først en kommentar til oona og bruken av sort hvitt som virkelig understreker dramatikken i bildet.. så fakta i saken.. det er alt for mange dyr og fugler som blir bildrept på denne måten og det er trist. er nok enig i at flere faktisk sulter i hjel, men det er naturens gang. Dette er meningsløst og selekterer ikke slik naturen gjør.. gode gener betyr ikke overlevelse når man møte en bil..eller ofte for den saks skyld en jeger...mennesket er en dårlig løsning på naturens seleksjon... det har vi sett mange ganger...

Truls Moum sa...

Hei Ola, vi mennesker påfører naturen og dyrelivet mye elendighet, høyspentlinjer, trafikkdød, oljedød osv osv. Skikkelig triste saker. Jeg tenker at saken har flere sider, både rasjonelle sider (forvaltningsmessig: hvordan påvirker det dyrebestandene våre?) og etiske sider (hvilke lidelser påfører vi dyra?). De samme overveiningene gjelder selvsagt jakt og fiske, men det blir allikevel en helt annen skål. Mens trafikk, kraftlinjer osv rammer mer eller mindre tilfeldig, er jakt og fiske regulert og målrettet. Hvis vi er enige om at bilen rammer tilfeldig, så foregår det per definisjon ikke noen genetisk seleksjon (jakt og fiske, derimot, fører gjerne med seg seleksjon).

Oona Torgersen sa...

Hei Truls og Ola!
Ja, det er flere aspekter ved dette, og det var noen av mine taker også. Jeg er ikke noe superromantiker til vanlig, og har reflektert over døden og livet ofte..Det er en del av hverdagen.Men visse dyrearter er absolutt truet av "menneskelig" aktivitet, og det er noe man som naturinteressert/naturfotograf absolutt burde ta et standpunkt til, og å mene noe om!
Akkurat rødreven er vel ikke på rødlista, men det tar ikke bort en følelse av "tragisk" død i mine øyne,kansje spesiellt siden jeg har fulgt et par rever denne sommeren, og føler stort for de ville dyrene jeg er heldig å treffe på min vei her i Lofoten.
Trafikkdød er triste greier, og det gjelder også fugl. Her på Vestvågøy går det med en del småmåser i Fyglefjæra hvert år + andre arter, og jeg syns det er triste greier uansett!
Vi vet jo også at folk betaler i "dyre dommer" for å komme til områder hvor det er sjeldne arter,og at dette gir "ære og berømmelse" på bildebrikken, så det er også et moralsk aspekt ved det vi driver på med..
Jeg føler meg priveligert, at jeg får lov til å nyte den naturen jeg har rundt meg, og at den er så mangfoldig som den er, og det føler jeg er det viktig å¨ta vare på, og beskytte dette så godt jeg kan :-)))Men jeg kjører også bil dit jeg skal, så jeg er nu en potensiell fare for dyrelivet jeg også..!
Takk for alle kommentarer, og et interessant tema!

Truls Moum sa...

Hei Oona, interessant å høre dine tanker om dette. Det at du har fulgt et par rever og føler stort for disse, synes jeg hører fint sammen med bildene du la ut. Det å snakke om rødrev i sammenheng med dyrearter som er truet, synes jeg nok ikke er så treffende. Som du selv sier, den står ikke akkurat på rødlista. Hva med arter som mink og mårhund, som er innførte arter hos oss, vil det være tragisk når slike arter blir offer også? Hvor går grensen?
Jeg savner vel ofte en litt grundigere refleksjon over dette med forvaltning av våre naturlige bestander. Forvalter vi best ved å la "naturen gå sin gang"? Jeg er redd vi må innse at vi for lengst har blitt så mange og gjort så mange inngrep at vi nok må regne med at vår tilstedeværelse og aktivitet har en betydelig innvirkning enten vi vil det eller ei. Og det må vi jo forholde oss til på beste måte - skal vi i det hele tatt forvalte eller skal vi la det være -?

Oona Torgersen sa...

Hei Truls. Ja, det er et viktig tema her, forvaltning av naturen.
Hvordan gjør vi dette,hva gjør vi,hva vet vi,hvilke konsekvenser får forvaltning osv.
Ikke lett, og mange er uenig!
Et tema som absoutt burde taes frem på møter oss imellom.
Menneskets aktivitet har vel påvirket jorden på så mange måter,og mye av det vi driver med i dag er å reparere skader som allerede er skjedd.
Jeg mener at vi ikke har værken råd,eller lov til å la være å bry oss,det er tross alt ikke bare din og min jord,men noe som skal vare litt lenger enn til min egen alderdom,den skal vare til mine barns alderdom,og deres barn,og barnebarn.
Hvordan vi gjør dette,ja,det er vel under revisjon hele tiden, og det er vel en bra ting. Det betyr at vi lærer (kansje ikke fort nok..)!
De siste hundre år har vi vel klart å ta knekken på mer arter enn noen gang i historien,ved forurensning,jordbruk,utrydning pga jakt,krig,hogst osv.
Om jeg ikke kan ta inn over meg alt,kan jeg bry meg om det jeg kjenner og vet om,da i mitt nærmiljø,og det er ikke alltid at det er like lett å vite hva som er det "beste"!
På lengre sikt mener jeg at det er utrolig dårlig økonomi å gi blaffen i alt dette bare for å tilfredsstille vår egen "økonomi" (det er jo mye økonomi som spiller en rolle her),så vi må kunne ta noen upopulære valg også i dag!
Så,at vi forvalter naturen er naturlig i mine øyne, med den kunnskapen vi har,selv om dette går ut over "produksjonen" og "effektiviteten"for mennesket. Problemet kommer vel i det øyeblikket dette går ut over vår økonomi,den er nok vanskeligere å svelge for mange,ja sikkert meg selv inkludert hvis dette virkelig traff meg.
Men enn sålenge er jeg så heldig å kunne gå rett ut døra, og oppleve storslått natur i "nabolaget",med alt det den har å by på,smått som stort.
Den luksusen er noe vi har her, men ikke overalt i verden.
Måtte hente et par fakta om arter i verden, så jeg avslutter med det, det er ikke særlig oppløftende:

"Det er anslått at 27 000 arter blitt utryddet hvert år, ca hver 3 time. Siden 1996 har forskere beregnet at 124 typer amfibier, 1108 fuglearter, 734 typer fisk, 1096 typer av pattedyr, og 253 typer reptiler er truet. Denne statistikken gjelder også for planter."

Det er litt forskjellige meninger om "Rødlista", men antallet er uansett så stor at det er nesten ikke til å forstå.
For de som er mer interessert i dette :
http://www.iucnredlist.org