søndag 15. juni 2014

Portrettintervju Jan Ellingsen

Nordland BioFoto ønsker å bli bedre kjent med våre medlemmer.
I dette portrettintervjuet kan du bli ytterligere kjent med Jan Ellingsen


Intervjuer: Tommy Andreassen.     Foto: Jan Ellingsen.  Portrettfoto: Tommy Andreassen

1. Hvem er Jan Ellingsen som fotograf?
Jeg er en amatørfotograf som liker å ta bilder av natur.  Jeg er 59 år gammel og født og oppvokst i Glomfjord i Meløy Kommune.Har bodd i Bodø siden 1975 og jobber som flygeleder ved Bodø Kontrolltårn til daglig.  Jeg er gift og har 3 voksne døtre og 3 barnebarn.Har hytte på Åmnøya i Meløy og trives veldig godt der nede med mye fin natur omkring. 

Tuntreet på Åmnes som jeg aldri blir ferdig med å fotografere.


2. Hvor mye tid bruker du til å fotografere, og hvilke ambisjoner har du innen egen fotografering?

Det blir for lite tid til å fotografere, dessverre.  Har holdt på med utbygging av hytte i de to siste årene, dermed har mye tid gått med til det. Håper dog at jeg skal få mer tid fremover til lå komme meg mer ut med kamera.  Det viser seg at hver gang man har vært ute en tur, kommer man alltid hjem med noe som gleder et fotohjerte. Mine ambisjoner som fotograf er mest for å glede meg selv, men det hyggelig å få skryt av sine bilder av andre som ser de og via Facebook og blogger.  Jeg har nok mye å lære innen foto, men det får ta de tid det tar.

Kjerringa med staven ble hengende fast.


3 Hvilket forhold har du til fotoutstyr, og hvilket utstyr har du selv?

Mitt forhold til fotoutstyr er vel ikke av det mest avanserte, tror jeg.  Jeg har en Canon EOS 5D Mark II som jeg liker veldig godt med tanke på fullformat.  Det gir gode bilder som jeg også kan beskjære en del når jeg redigerer litt uten for store tap av kvalitet. Ellers har jeg en vid-vinkel fra Canon 17-40, Canon 24-105, Canon 70-200, Canon 100-400, Canon 100mm makro. Bruker Lightroom for det meste som redigerings-verktøy og organisering. Ser vel at fotoutstyr er en viktig del for å ta gode bilder, men tror ikke det er avgjørende.  Det viktigste er vel den som står bak kameraet og hvordan bildet gjengis.  Synes spesielt utsnitt og komposisjon er viktig, men også vanskelig.

Iskunst på Skarsvatnet i 2013


4 Hvilke tanker har du om bilderedigering? Bruker du selv et spesielt program?

Jeg synes Lightroom er et fantastisk bra program for bilderedigering.  Det bruke jeg alltid. Hadde stor nytte av det kurset som BioFoto hadde i Tårnvik for en tid tilbake. Jeg bruker også Photoshop en del i tillegg. Generelt er jeg motstander av for mye redigering av bilder.  Ofte ser jeg bilder som blir for unaturlig/overdrevet i ei eller annen retning.  Det er forskjell på redigering/justering og manipulering.
Som utgangspunkt mener jeg at jobben må gjøres så nøye og bra som mulig i kamera, når bildet tas, og ikke for mye etterpå.  Samtidig vet vi at kamera ikke ser ting slik som øyet oppfatter det, og da prøver jeg å tenke tilbake på hvordan øyet så det bildet jeg nettopp tok.

Grønnfink hann i vår-drakt.


5 Hva var din bakgrunn for å bli medlem av Nordland Biofoto, og hva har medlemskapet tilført deg personlig?

Jeg har alltid likt meg i naturlige omgivelser, hadde interesse for fugler og dyr fra ungdomstiden, og husker godt da Sverre M. Fjelstad kom på TV med Naturmagasinet - det inspirerte meg mye på den tiden.
Etter at jeg ble kjent med Ola Loe, som bor på Åmnes der jeg har hytte, og fikk høre om Nordland Biofoto, meldte jeg meg inn for vel 3 år siden tror jeg.  Det har jeg ikke angret på siden.   Fikk være med på en del samlinger lokalt, og traff nye fotovenner og fikk mer inspirasjon. Det fine med Biofoto er at man ikke må være i proffgruppen for å kunne delta.

Høstblad.


6 Dersom du skal vise oss et fotografi som du er ekstra godt fornøyd med, hvilket bilde blir det?

For et par år siden tok jeg et bilde på Åmnøya mot Bolga i Meløy Kommune som jeg kalte Vårsol.  Det bildet liker jeg godt og fikk også en premie fra Nordland BioFotos fotokonkurranse.  Det bildet henger på hytta i høvelig format, og det like jeg godt. Se vedlegg under.

Vårsol.


7 Hvilken årstid liker du best å fotografere?

7. Jeg liker nok vår sommer og høst best, men vinteren gir mange muligheter for fantastiske bilder i sort-hvitt f.eks.  Det blir jo litt mindre lys på vinteren, men med stativ er det mange muligheter.

Gammel furu ved bekken - Kjerringøy.


8 Hvis du skulle bestemt en fotohelg i Nordland sammen med andre Biofotinger, hvor ville du dratt og hvorfor ville du fotografere der.

Da kunne jeg tenkt meg en tur på Glomfjord-fjellet - som det så populært heter.  Det ligger jo både i Meløy og Gildeskål Kommune. Eller Lahko Nasjonalpark som nettopp ble opprettet.

Her er det natur så det holder, planter, vann, geologi som imponerer. 

«Slangen som ble til stein» Glomfjord-fjellet.

Med disse ord takker vi Jan Ellingsen for praten og alle de flotte bildene.
Flere bilder kan du se hvis du besøker Jan's Foto-blogg her

1 kommentar:

Tommy Andrassen sa...

Takk til Jan Ellingsen som tredje medlem ut i portrettintervju. Jeg kan opplyse om hele 233 personer har besøkt bloggen vår på 2 dager, det er hyggelig. Flere portrettintervju vil følge så vi blir bedre kjent med medlemmene i vårt lange fylke.
Mvh Tommy Andreassen.