tirsdag 25. november 2014

Portrettintervju Rita Jakobsen


Nordland BioFoto ønsker å bli bedre kjent med våre medlemmer.
I dette portrettintervjuet kan du bli ytterligere kjent med Rita Jakobsen
Intervjuer Tommy Andreassen | Alle Foto: Rita Jakobsen

1. Hvem er Rita Jakobsen som fotograf?

Jeg er født i 1964, ble Bodøværing i 1982, skulle bare hit på ferie. Kommer opprinnelig fra Dyrøy i Troms, født i Vadsø. Jeg er samboer. Har en sønn på snart 30 år og to søte små barnebarn, ei på litt over 2 år og ei som blir snart 3 mnd. Jeg jobber som førstekonsulent ved Sør-Hålogaland bispedømme på personalavdelingen.

Portrettfoto av Rita. Foto Tommy Andreassen


2. Hvor mye tid bruker du til å fotografere, og hvilke ambisjoner har du innen egen fotografering?

Jeg liker å komme meg ut med kamera, jeg bor jo i Bodø og har og nyter kortreiste bilder.
Har ei hytte på Vatnvatne, der finner jeg mange motiv: Fine fjell, fugler, ekorn, planter, og
spennende lys. Jeg liker å jakte på lyset, naturen forandrer seg etter vær og vind.
Jeg hadde permisjon fra jobben 1.2. 2013 til og med 30.04.2013 for å være fotokokk på Røst, for å fotografere og koke middag og kvelds for arbeiderene på John Greger AS, det angrer jeg ikke på. Det var spennende å følge livet og naturen over en lang periode.

Morgensol Røst


3. Hvilket forhold har du til fotoutstyr, og hvilket utstyr har du selv?

Fotoutstyr ja ja.

Mitt første speilrefleks-kamera var en Olympus OM10, da var jeg 16 år og fikk stipend, da ble det også kamera. OM 10 en endte sine dager i ei ur på Værøy. Det var for øvrig min første foto tur i 1992. Det ble et opphold i fotograferingen fram til 2007 da fikk jeg kjøpt meg et Nikon D50 med et objektiv 18-200. Superfornøyd med det valget. Det med digital fotografering ble en ny verden for meg. Så ble det Nikon D7000 i 2011 som jeg var og leka meg med i Lofoten på ei strand, en vind og regnfull dag, så regn og vindfullt at jeg fikk salt i kamera og fikk noen funksjoner som ikke virket. I 2012 ble det Nikon D800, det valgte jeg for å få et mer lyssterkt kamera.
Når folk spør meg om hva de skal kjøpe, pleier jeg å si - du må prøve å holde i kamera og se hva du føler. Det er så utrolig mye bra utstyr på markedet nå. Jeg er veldig fornøyd med mitt valg.

Nordlys og måne

4. Hvilke tanker har du om bilderedigering? Bruker du selv et spesielt program?

Etterbehandling av bildene. Jeg bruker Lightroom, og er fornøyd med det. Jeg har noen ord i bakhodet når jeg sitter ved PCn og redigerer, det er forskjell på å sminke seg og å sminke seg. Det var noen ord Kai Jensen sa til meg da han hadde meg på opplæring. Jeg liker å gjøre bildene mine mest mulig ferdig i kamera. Man skal jo bruke tiden på å fotografere. Jeg retter horisonter, fjerner flekker, og det mest nødvendige. Jeg har sikkert stort forbedrings- potensiale på etterbehandling.

Lyn fra min veranda

5. Hva var din bakgrunn for å bli medlem av Nordland Biofoto, og hva har medlemskapet tilført deg personlig?

Jeg ble ved en tilfeldighet med i Biofoto. Var med på oppstart- møtet i Saltstraumen februar 2011. Det var Ebba T. Jenssen som ringte og spurte om vi skulle melde oss på. Det ble en positiv opplevelse. Jeg fikk et utrolig godt inntrykk av de som hadde møtt opp der, og at det var bildet like mye som naturopplevelsen som var i fokus. Jeg liker de etiske retningslinjer Biofoto står for. Jeg er stolt av at Biofoto Nordland fikk til et så fint landstreff på Åmnøy, og at jeg har fått oppleve Norsk naturfotofestival på Ski (anbefales), også gleder jeg meg til turen til Reine i november.

Island

6. Dersom du skal vise oss et fotografi som du er ekstra godt fornøyd med,  hvilket bilde blir det?

Bilde jeg er fornøyd med? Da må jeg trekke frem et bilde jeg tok på tur hjem fra Lofotfiske og VM i Skreifiske. Bildet er tatt i mot Landegode hvor du ser Eggløysa og Landegode fyr. Det jeg liker med dette bilde er: Bygeværet som skaper dramatikk i bildet det er en blanding av mørkt hav, sola som skyter gjennom skyene og spotter opp landskapet. Jeg var på tur med MK Faxsen i fra Svolvær til Bodø, en tur som bød på mange motiver og mye spennende lys og vær.

Byge Landegode


Uvær

7. Hvilken årstid liker du best å fotografere?

Forkjærlighet for høst og vinter da er det så vakkert lys, sommeren er jo vakker og har et mangfold av fugleliv og lys.

Fluesnapper

8. Hvis du skulle bestemt en fotohelg i Nordland sammen med andre Biofotinger, hvor ville du dratt og hvorfor ville du fotografere der.

Ønske om ei fotohelg i lag med Biofoto, sukk det blir vanskelig å velge. · Røst, vår, sommer, høst.

Aurora danser på Myvatn

Jeg takker Rita for å satt av tid til dette portrettintervjuet.
 Hilsen Tommy

3 kommentarer:

Unni Fonneland sa...

Veldig flott blogg. Skal blli moro å følge den.

Unni Fonneland sa...

Veldig flott blogg. Skal bli moro å følge den.

Ebba T. Jenssen sa...

Nyyydelige bilder, Rita :)