søndag 18. april 2021

Snøspurv

 

Foto: Torunn Skotnes - BioFoto Nordland

Lengde på 15 -18 cm
Vekt: 18-35 gram


Snøspurvhannen: hvit og svart hekkedrakt. Om vinteren ligner den mer på hunnen som har lysebrune flekker på fjærdrakta året rundt. Hunnene ruger eggene i 12–14 døgn til eggene klekker. Eggene er gråhvite med rødbrune flekker. Snøspurven legger 4–7 egg og etter 12–14 dager skal ungene være flygedyktige og ute av reiret.

Hannene etablerer territorier så snart de ankommer hekkeområdene om våren, og de tar til å synge fra strategiske sitteplasser for å tiltrekke seg hunner. Reiret plasseres vanligvis i en sprekk eller et hulrom i fjellet, eller mellom steiner i en ur eller i en bygning, vanligvis godt skjult. Snøspurvene tar også gjerne i bruk utplasserte reirkasser. Hunnene bygger reiret som er skålformet og godt isolert med en rekke ulike typer “bygningsmateriale”, primært fjær og hår.

Snøspurven er en kortdistanse-trekkfugl. Snøspurven er den nordligst hekkende spurvefuglen i verden, og er den eneste spurvefuglen som er vanlig på Svalbard. Den har en sirkumpolar utbredelse som strekker seg sør til Skottland og Island, og arten er en vanlig hekkefugl i passende habitat i Skandinavia, på Grønland, Svalbard, arktiske deler av Russland og i de nordlige delene av Nord-Amerika. Den er en liten, tettbygd spurvefugl som lett kjennes på sin svarte og hvite fjærdrakt.

Lyden av Snøspurvhttps://www.fuglelyder.net/snoespurv/
Litt mer faktahttps://www.npolar.no/arter/snospurv/
Tekst ovenfor hentet frahttps://www.npolar.no/arter/snospurv/
                                           https://no.wikipedia.org/wiki/Sn%C3%B8spurv

Takk til Torunn Skotnes for at du viser frem det flotte bildet av Snøspurven

Ingen kommentarer: